Ez a basalioma 5 fő rizikófaktora - bőrgyógyász segít a védekezésben

Ez a basalioma 5 fő rizikófaktora - bőrgyógyász segít a védekezésben

Nem gyógyuló sebnek tűnhet a basalioma

dr. Borbola Kinga Módosítva: 2024.07.01 12:13

A basalioma egy olyan bőrdaganat típus, amely jellemzően nem annyira feltűnő, hogy azonnal orvoshoz forduljunk vele, miközben minél korábban ismerik fel és kezdődik el a kezelése, annál jobbak az esélyek. Azoknak pedig, akik az öt fő kockázati tényező bármelyikével rendelkeznek, akkor is fontos a bőrrák-szűrés, ha éppen nem találnak gyanús jelet a bőrükön. Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus beszélt a témáról.

Online Bejelentkezés

dr. Szántó Hajnalka

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Nem gyógyuló sebnek is tűnhet a basalioma

A basalioma a hám legalsó rétegéből kiinduló bőrrák, amely kezdetben apró, fénylő, tömött csomó, folt. Előfordulhat, hogy nem gyógyuló sebnek tűnik, különösen, ha esetleg kifekélyesedik vagy var keletkezik a közepén. Jellemzője, hogy nagyon lassan nő, néha fel sem tűnik az új növedék, ezért sem fordulnak bele sokan orvoshoz.
A basalioma szegélye gyakran gyöngyházfényű lehet, időnként vérezhet, majd pörkösödhet és gyógyulhat, és ez is azt az elképzelést erősítheti a páciensben, hogy az elváltozás nem lehet bőrrák, mindössze egy egyszerű seb.
- Feltétlenül orvosnak kell megmutatni azt a halványvörös, hámló, vagy gyöngyházszínű, tágult ereket tartalmazó elváltozást, amely esetleg viszket is. Ha sérülést követően nem gyógyuló, esetleg vérző seb, fekély alakul ki, azt is mindenképpen ellenőriztetni kell. Amennyiben pedig azt tapasztaljuk, hogy egy seb meggyógyul, utána rövid időn belül ugyanott kialakul, többször varasodik, vérzik, akkor is forduljunk vele szakemberhez – hangsúlyozza Borbola doktornő.

Ez a basalioma 5 legjelentősebb rizikófaktora

  • Korábbi basalioma, bőrrák

A basalioma kiújulásának legnagyobb kockázati tényezőjét maga a betegség jelenti. Egy korábbi kutatásból az derült ki, hogy azoknak a vizsgált személyeknek, akiknek öt év alatt több, mint 5 basaliomájuk volt, négyszer nagyobb esélyük volt az újabb daganatra, mint azoknak, akik egy sem. Ugyanezen a személyek kétszer nagyobb kockázatnak voltak kitéve, mint azok, akiknél „csak” három ilyen daganatot diagnosztizáltak.

  • Erős fényterhelés

A basalioma kockázatát fokozza a fényterhelés.Komoly rizikófaktor a 30 éves kor előtt bekövetkezett napsugárzás (vagy szolárium) általi terhelés, ugyanis a bőr „emlékezik”. Vagyis – bár a fényvédelem minden életkorban elengedhetetlen – a gyerekeknek és a fiataloknak különösen kell ügyelniük a megfelelő védekezésre.

  • 50 feletti életkor

Az életkornak több szempontból is szerepe van a bőrrák kialakulásában, de főként a korábban említett ok miatt: az életünk során elszenvedett napsugárzásnak, szoláriumnak való kitettség mindegy összeadódik, tehát még inkább növeli a kockázatot. A bőrgyógyászok ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy az utóbbi évtizedekben egyre több 20-as, 30-as páciensnél is diagnosztizálnak basaliomát, ami valószínűleg ugyancsak a fényterhelésnek tudható be.

  • Világos bőrszín

A világos bőrű, szőke vagy vörös hajú, kék vagy zöld szemű embereknek nagyobb a kockázata a bőrrák szempontjából, de ez nem jelenti azt, hogy a sötétebb bőrű, hajú személyeknek nem kellene nagy figyelmet fordítaniuk a fényvédelemre.

  • Ekcéma

Azoknál, akiknek a családjában előfordult ez a bőrbetegség, 1,54-szer nagyobb volt az esélyük a basalioma kiújulására, mint azoknál, akiknél nem volt jelen az ekcéma. A kutatók hangsúlyozták, hogy egyelőre nem látják tisztán az összefüggést, ez további vizsgálatokat igényel.

A rendszeres anyajegyszűrés életet menthet

A bőrrák szűréssel korán felfedezhető a basalioma.Akinél előfordult már basalioma, annak kezdetben 3 havonta, később ritkábban kell járnia gondozásra. Bőrgyógyászati átvizsgálás, bőrrák-szűrés céljából azonban mindenkinek érdemes évente szakembert felkeresni, főleg annak, aki világos bőrű, leégésre hajlamos, fokozott napfény ártalomnak van kitéve – figyelmeztet dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus. - Ilyenkor egy speciális nagyító (dermatoszkóp) segítségével tetőtől talpig megvizsgáljuk a bőrt, hogy kiszűrjük azokat a képleteket, amelyek veszélyforrást jelentenek, illetve azzá válhatnak. A rendszeres szűréseknél hasznos segítség a videodermatoszkóp használatával készített számítógépes dokumentáció, amelynek használatával a bőrképleteket össze tudjuk hasonlítani a korábbi állapotukkal. A hosszú távú, professzionális eljárás pedig a teljes testtérképes anyajegyszűrés lehet. Az eljárás során a páciens egy automatikusan beállított kamera elé áll, amely minden oldalról, 20 pozícióból tökéletes minőségű képeket készít a test felszínén található minden anyajegyről, bőrképletről. A teljes testtérképes anyajegyszűrés további előnye még, hogy nem csak a rögzítés eszköze, de a felismerésben is segít. Egy speciális szoftver ugyanis automatikusan jelzi, ha új bőrképlet jelentkezett vagy változás állt be a korábbiak valamelyikében, ezzel lehetővé téve a korai stádiumú daganat minél előbbi felfedezését. Ez pedig az esetek döntő többségében egyenlő a sikerrel, ugyanis a basalioma csak extrém ritkán ad áttétet más szervekbe, így egy kimetszéssel eltávolítható.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

 

 

 

Téma szakértője

  • dr. Szántó Hajnalka

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • Videodermatoszkópos anyajegyszűrés
    • Melanóma kivizsgálás
    • Allergiás bőrgyógyászati kórképek
    • Gyermekbőrgyógyászat

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Doktornőhöz az első orvosi vizitre érkező betegeknek dupla időpont foglalása szükséges.  

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Tisztelt Anyajegyszűrő Központ Ügyfélszolgálat!

Nyíregyházáról szeretnénk bejelentkezni a férjemmel és a 6 éves kislányommal teljes testtérképes anyajegyszűrésre, de a felnőtt és a gyerek vizsgálati időpontok sajnos eltérő orvosokhoz, eltérő napokra esnek.
Van esetleg arra lehetőség, hogy a felnőtt anyajegyszűrés mellett a kislányom 3-4 db anyajegyét is megvizsgálják?

Válaszukat előre is köszönöm szépen!

Tisztelettel:
dr. Nyéki-Jenei Marianna

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Az alábbi linken tud foglalni időpontot az egész család számára.
https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
dr. Karászi Viktória
dr. Karászi Viktória
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK